Finanssialan haasteet kiehtovat Arto Saarta

20.6.2017

Unikien riveissä reilut puolitoista vuotta työskennellyt Arto Saari on pitkän linjan testaus- ja laadunvarmistusammattilainen. Tällä hetkellä miehen työllistää pääkaupungissa toimiva finanssialan yritys.

Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 1999 insinööriksi valmistunut Saari, 39, on työskennellyt testaussektorin töissä valmistumisestaan lähtien. Luontaiset johtamiskyvyt nostivat miehen testi-insinööristä jo parin kuukauden työn jälkeen testimanageriksi. Sillä tiellä Arto on yhä. Testaustiimien vetovastuut ovat jatkuneet projektista toiseen ja kasvaneet yhä haastavampien kokonaisuuksien hallinnaksi.

QA Consultant -nimikkeellä työskentelevä Saari siirtyi Unikielle ohjelmistokehitysyhtiö Symbiosta työskenneltyään firmassa ja sen edeltäjä Flanderissa lähes 12 vuotta. Unikiessa miestä kiinnosti ennen kaikkea yritysmalli, jota Symbio-ajoilta tutut nokkamiehet olivat lähteneet toteuttamaan.
– Unikien rehellinen yrittäjämalli on tosi toimiva ja itselleni sopiva. Saa toimia yrittäjämäisesti, ja tekemälleen työlle saa myös selkeän palkkion. En ole löytänyt toiminnasta mitään negatiivista, sanoo tyytyväinen auralainen.

Monipuolisuus on konsultin työn rikkaus

Saari on tehnyt koko uransa konsultin töitä. Pääosan työurastaan hän on työskennellyt mobiilimaailmaan liittyvien sovellusten testausprojekteissa. Viimeiset vuodet työ on keskittynyt laajempien järjestelmien testausten parissa. Miestä viehättää konsultin työssä monipuolisuus.

– Konsulttina pääsee tekemään erilaisia projekteja eikä tarvitse jämähtää yhteen ja samaan. Kun projektit ja asiakas vaihtuvat, saa uusia ihmisiä ympärilleen. Monipuolisuus on työn suurin rikkaus, perustelee Saari.

Saaren mukaan konsultin työ on myös palveluala, jossa ihmisten tyytyväiseksi tekeminen ruokkii omaa motivaatiota. Viimeiset viisi vuotta finanssialan hankkeissa työskennellyt Saari on todella tyytyväinen nykyiseen työympäristöönsä sen haasteineen.

– Tämä on ollut todella piristävää mobiili-vuosien jälkeen. Olen nauttinut tästä asiakastyöstä kaikkein eniten. Kännykän sovellustestaus on pienen yksittäisen ohjelmiston testausta, mutta nykyisessä työssäni on kyse laajasta kokonaisuudesta, monesta tietoa välittävästä järjestelmästä.

Finanssialan haasteet motivoivat

– Tämänhetkisen asiakkaani projektit ovat olleet ylivoimaisesti haastavimpia missä olen koskaan ollut, Saari kertoo.

Finanssialaan projekteissa toimiminen on ollut Saarelle niin haastavaa, opettavaista ja silmiä avaavaa, että hän haluaisi työskennellä alan parissa myös tulevaisuudessa. Monipuolisuutta työsarkaan on tuonut projektipäälliköiden ”vasempana kätenä” toimiminen.
– Tarvittaessa olen myös antanut konsultaatiota ja opastusta projektinhallintaan, Saari kommentoi.

Iloisuus ja positiivisuus nousevat esiin kysyttäessä Saaren persoonallisuuden piirteitä hänen työkavereiltaan ja kollegoiltaan. Itse hän sanoo olevansa myös äärimmäisen joustava. Työaikoja ei tuijoteta, vaan hommia tehdään asiakkaan tilanteen mukaan tarvittaessa vaikka kellon ympäri. Pelisilmää pitää olla.

Kokemuksen tuoma varmuus näkyy miehen toiminnassa. Sen seurauksena projektit seuraavat toinen toisiaan. Arto Saari on projektipäälliköille resurssi, joka halutaan käyttöön.

Unikie saa kehuja

Saari kehuu estoitta Unikieta työnantajana.
– Olen nauttinut ensimmäisestä päivästä lähtien ilmapiiristä. Kavereilleni en ole voinut kuin kehua työnantajaani.

Vaikka asiakkaan luona työskentelevän konsultin arjessa työnantajalla ei ole kovin näkyvää roolia, se ei poista työnantajan merkitystä. Toimivan yrittäjämallin ohella erityisesti neljännesvuosittain järjestettävät firmatapahtumat saavat kiitosta.

Lisäksi toimivat sisäisen viestinnän kanavat ja säännölliset henkilökohtaiset kuulumisten vaihdot pitävät kiinni yhteisössä, minkä Saari kokee hyvin tärkeänä.

Maanpuolustusta ja mallin töitä

Arto Saari liikkuu työn vastapainoksi paljon. Hän harrastaa talvisin jääkiekkoa ja kuntosalilla käyntiä, kesäisin golfia. Aurassa asuva Saari kulkee päivittäin työmatkansa edestakaisin omalla autollaan. Autossa vietetty aika on viikkotasolla parisenkymmentä tuntia ja verottaa erityisesti harrastuksiin käytettyä aikaa.

Arkeen on kuitenkin tulossa muutos. Lähiajan suunnitelmissa on muutto pojan kanssa pääkaupunkiseudulle. Saaren kaksi tytärtä asuvat äitinsä kanssa Jyväskylässä.

Vastapainona työlle Saari tekee myös mallin töitä kerran kahdessa kuukaudessa. Mies bongattiin mallitoimiston riveihin puolitoista vuotta sitten, kun hän oli viemässä tyttäriään valokuvauksiin. Hieman vastahakoisesti touhuun mukaan lähtenyt Saari innostui hommasta, josta näkee hyötyneensä myös ammatillisesti.
– Olen tehnyt muutamia mainoskuvauksia ja kauppakeskuksen juhlavaatemalliston esittelyjä. Esiintymisten myötä esiintymisarkuuteni on poistunut. Kaikkea pitää kokeilla, sanoo myös maakuntajoukkoihin kuuluva sympaattinen monitoimimies.