Unikien General Manager Mikko Eloranta New York Rangersiin

3.7.2017

Mikko Eloranta on siirtynyt Unikien operatiivisista tehtävistä toistaiseksi takavasemmalle. Entinen huippujääkiekkoilija palasi NHL-jäille, tosin aiemmasta roolistaan poiketen kaukaloiden reunoille. Unikien HR-toiminnoista vastannut ja rekrytointia hoitanut Eloranta keskittyy jatkossa uuteen työhönsä New York Rangersin kykyjenetsijänä.

Kutsu scoutin tehtävään oli todella mieluinen, mutta tuli niin yllättäen, että pohdinta-aikaa tarvittiin viikon verran.
– Keskustelin asiasta sekä yhtiökumppaneitteni että perheeni kanssa. Molemmat tahot näyttivät vihreää valoa, joten päätös oli helppo tehdä. Jos en nyt ota tätä tehtävää vastaan ja katso mitä se on, niin se harmittaisi koko loppu elämän, sanoo Aurajoen jäiltä TPS:n kautta NHL-jäille vuosituhannen vaihteessa ponnistanut kiekkoässä.

Eloranta oli viime viikolla Chicagossa NHL:n varaustilaisuudessa. Rangersin joukkueella on nyt yksi suomalaisvaraus. Tulevaisuudessa tilanne lienee toinen, sillä Elorannan tavoitteena on tehdä NY Rangersista parempi joukkue löytämällä nimenomaan suomalaisia varausikäisiä kykyjä joukkueen vahvistukseksi.

Unikien 2-vuotinen matka on opettanut paljon

Elorannan viimeinen pelikausi parikymmentä vuotta kestäneellä urallaan oli TPS:n riveissä 2008–2009. Urheilu-uran jälkeen kiekkoilu ei kuitenkaan jättänyt miestä, vaan hän lähti TPS:n juniorijoukkueen toiminnanjohtajaksi. Tässä työssä Mikko viihtyi kaikkiaan viisi vuotta. Sitten tuli mahdollisuus hypätä mukaan aivan uuteen maailmaan. Tie Unikien perustajaksi sai alkunsa hyvän ystävän Seppo Kolarin kautta.

– Seppo kysyi, että lähdenkö mukaan ja totta kai lähdin. Minua on aina kiinnostanut muutkin asiat kuin jääkiekko, Eloranta sanoo.

Unikiessa GM:n roolin ottanutta Elorantaa ei uusi työ yllättänyt. Hän näkee viisivuotisen taipaleensa Tepsin junnukiekon toiminnanjohtajana olleen hyvä pohja tähän rooliin. Mikon mukaan Unikiessa rahaa toki liikkuu erilailla, kuin yleishyödyllisessä organisaatiossa, mutta ihmisläheinen työ TPS:ssä opetti pitämään ihmisistä huolta.

– Yhtä innoissani olen edelleenkin. Reaktiiviselle, paikallaan pysymättömälle ihmiselle toimintaympäristö on ollut mieluinen. Ja yrittäjyys on opettanut paljon, 44-vuotias Eloranta.

Suurimpana vahvuutenaan työssään Eloranta pitää hyvää ihmistuntemusta ja psykologista silmää. Samat ominaisuudet näkyivät jo peliurallakin. Monivuotinen toiminta monikulttuurisessa ympäristössä on niin ikään vahvistanut yhteistyötaitoja, mikä on ollut omiaan erityisesti henkilöstöasioita hoitaessa.

Vaikka ajatukset ja katseet ovatkin tällä hetkellä pitkälti rapakon takana, niin Eloranta ei ole jättämässä Unikieta.

– Haluan toki olla perillä Unikien asioista, mutten operatiivisesti vastuussa. Ainakin vuodeksi haluan keskittyä nyt täysillä scoutin tehtävään ja katsoa mihin se johtaa. Jonain päivänä haluaisin nähdä NY Rangersin taistelemassa Stanley Cupin voitosta, sanoo Boston Bruinsin ja Los Angeles Kingsien riveissä NHL-uransa pelannut auralainen.

Oman kiekkoilijauransa tähtihetkenä Eloranta pitää TPS:ssä nuorella joukkueella voitettua Suomen mestaruutta, jossa itse pelasi kapteenin roolissa. Muita mieleen painuneita hetkiä ovat ensimmäinen NHL-peli ja ensimmäinen NHL-maali ja Salt Lake Cityn olympialaiset. Elorannan meriittilistalta löytyvät myös kaksi MM-hopeamitalia Suomen leijonissa.

Mikon ura pähkinänkuoressa: http://www.eliteprospects.com/player.php?player=2686