Raskaat työkoneet syntyvät automatisoiduissa tehtaissa ja palvelevat asiakkaita älyllä
Unikie on ottanut johtavan roolin valmistavan teollisuuden ohjelmistokehityksessä. Se on yksi ensimmäisistä kansainvälisistä toimijoista, jotka kehittävät älykkäitä teollisia ratkaisuja suojattuihin reaaliaikaisiin prosesseihin ja käyttökohteisiin.
Parisen vuotta sitten Unikie toimi aloitteentekijänä Dimeccin fasilitoiman VAMOS-ekosysteemihankkeen käynnistämisessä. Kunnianhimoisena tavoitteena on nopeuttaa ohjelmistokehityksen ja teollisuuden välistä symbioosia sekä nousta uudelle tasolle nopeammin, kuin mihin yksittäinen yritys pystyisi.
”Konepajateollisuuden digitalisaatio ei etene vain IT-osaston vastuulla. Se on yritysjohdon strateginen bisnespäätös, joka vaikuttaa koko liiketoiminnan mahdollisuuksiin menestyä,” toteaa Unikien perustaja Esko Mertsalmi.
”Digitalisaatiota ei tulisi nähdä vain ohjelmistona tai palveluna, vaan kokonaisvaltaisena muutoksena, joka vaikuttaa koko tuotantoketjuun, toimintatapoihin ja lopputuotteisiin. Se on uusi tapa ajatella liiketoimintaa ja sen mahdollisuuksia”, hän jatkaa.
Teknologiateollisuus on Suomen suurin vientiala – vihreä siirtymä kasvun paikka
Teknologia-alan kilpailukyky on äärimmäisen riippuvainen jatkuvasta innovoinnista, uuden teknologian kehittämisestä ja digitalisaation älykkäästä hyödyntämisestä.
Unikien Mertsalmi painottaa VAMOS-ekosysteemin merkitystä suomalaisille yrityksille ja tärkeää strategista keskittymistä lähellä oleviin markkinoihin: “Saksa on meitä fyysisesti lähellä oleva valtava ja otollinen markkina, jossa ymmärretään teollista toimintaa ja arvostetaan erityisesti autoteollisuudelle kehittämiemme ohjelmistojen tuomaa lisäarvoa.”
Valmistavan teollisuuden digitalisaatiopainetta lisää vihreä siirtymä, joka ohjaa kehittämään polttomoottoreiden sijaan sähkökäyttöisiä koneita. Murros avaa ketterille toimijoille uusia markkinoita, ja siinä Unikiella on ratkaiseva rooli kilpailuedun luomisessa. Ohjelmistokehityksellä ei ainoastaan tehosteta tuotantoa, vaan myös luodaan työkoneille älykkyyttä, jolla teollisuus voi pienentää hiilijalanjälkeään.
“Meille on selvää, että jokainen asiakas on ainutlaatuinen, ja meidän tehtävämme on toimittaa ratkaisuja, jotka parhaiten palvelevat asiakkaamme liiketoiminnan tavoitteita,” Mertsalmi toteaa. “Ei työmme ole vain teknologiaa; se on strategista liiketoiminnan kehittämistä yhdessä asiakkaamme kanssa,” hän lisää.
”Business Finlandin rahoitus ekosysteemitoimintaan Suomessa mahdollistaa sen, että voimme keskittyä täysillä siihen, mitä parhaiten osaamme: luoda ohjelmistoteknologiaa, joka vie suomalaisen valmistavan teollisuuden uudelle aikakaudelle ja pitää sen kilpailukykyisenä”, Mertsalmi kiteyttää.
Automaation soveltaminen kriittisessä pisteessä: työkoneet hyötyvät auto-ohjelmistojen kehityksestä
Autoteollisuudelle ja satamiin kehittämiensä älykkäiden ratkaisujen ansiosta Unikie pystyy kustannustehokkaasti tuomaan poikkeuksellista lisäarvoa myös työkoneita valmistaville teknologiayrityksille. Autonomisten järjestelmien kehittäminen ei ole vain trendi, vaan välttämättömyys.
Teollisuuden innovaatioalustoja ja ekosysteemin tarjoavan Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala muistuttaa, että automaatio ei ole uusi konsepti, mutta sen soveltaminen on nyt kriittisessä pisteessä.
“Unikie tuo markkinoille maailmanluokan ohjelmistoratkaisuja, jotka eivät ainoastaan vastaa tämän päivän tarpeisiin, vaan myös ennakoivat valmistavan teollisuuden huomisen haasteita”, Kulmala jatkaa.
Kulmala kuvailee Unikien roolia VAMOS-ekosysteemissä merkittävänä: ”Kyky työskennellä käsikädessä valmistavan teollisuuden kanssa on keskeistä innovaatioiden kehittymiselle. Yksittäiset koodarit tai pienet in-house tiimit eivät yksinään kykene vastaamaan valmistavan teollisuuden laajoihin muutostarpeisiin.”
Suomalaisilla yrityksillä on kova maine luotettavien, työturvallisten ja kestävien työkoneiden valmistuksessa, josta erinomainen esimerkki on metsäkoneet. Seuraava kehitysaskel tuo raskaisiin työkoneisiin ja laitteisiin yhä enemmän älyä ja autonomista liikkumista.
Unikien asiakkaita ovatkin useat johtavat auto- ja konevalmistajat, teollisuusyritykset, telecom-toimijat ja kansainväliset tutkimuslaitokset. Suomalaisia maailmanluokan asiakkaita ovat mm. Nokia, Ponsse, Sandvik, Valmet, VTT.
Unikien monipuolinen teknologinen osaaminen ja kokemus valmistavan teollisuuden tarpeista näkyy sitoutumisena pitkäaikaisiin ratkaisuihin. “Työkoneiden käyttöikä on 20-30 vuotta, siksi meidän vastuumme on varmistaa, että älykkäät ratkaisumme integroituvat saumattomasti asiakkaidemme tuotteisiin ja prosesseihin”, Mertsalmi muistuttaa.
Dimeccin Tomi Kankaisen moderoimassa paneelissa Teknologia-messuilla 2023 keskustelivat Juha Pankakoski Konecranesilta, Janne Heikkinen Innofactorilta, Tero Hämeenaho Etteplanilta ja Juha Ala-Laurila Unikieltä.
VAMOS-ekosysteemiin kuuluvat Unikien lisäksi mm. Abloy, Cargotec, Ceterio, Deal Comp, GIM, Huawei, Immersal, Konecranes, Kempower, Lapin AMK, Logisnext, Mevea, Murata, Nordic Inertial, Plugit, Solteq, Posiva, Remoted, Rightware ja VTT.