Suomalainen Unikie on globaali älykkään liikkumisen pioneeri. Yhtiö on tuonut markkinoille ratkaisuja, jotka tuottavat lisäarvoa ja muuttavat autonomista ajamista kannattavaksi liiketoiminnaksi.
Unikiella teknologiasta vastaava liiketoimintajohtaja Vesa Kiviranta korostaa, että yksi keskeisimmistä haasteista alalla on ymmärtää asiakkaiden tarpeet ja toimialan vaatimukset.
”Moni insinööri sortuu ajatukseen, että hieno teknologia riittää vakuuttamaan asiakkaan ja johtaa kauppoihin. Me lähdemme liikkeelle siitä, että autonomisen ajamisen on oltava enemmän kuin pelkkää tekniikkaa ja siksi ratkaisumme takana on vahva bisneslogiikka. Uuden teknologian hyödyntämisen on oltava asiakkaalle kannattavaa liiketoimintaa ja sen on tuotettava merkittävää lisäarvoa”, Kiviranta sanoo.
Pysäköintipalvelusta logistiikkakanavan autonomiaan
Unikien panos maailman autoalan kehityksessä on ollut huomattava. Vuonna 2021 yhtiö esitteli Automated Valet Parking -ratkaisun yhteistyössä johtavien autonvalmistajien, kuten BMW:n, Audin, Volkswagenin, Porschen, Mercedes-Benzin, Jaguar Land-Roverin ja Fordin, kanssa. Tämä teknologia mullistaa autotehtaiden logistiikan tehden autojen siirtämisestä tehtailta jälleenmyyjille entistä sujuvampaa.
”Ilman meidän järjestelmäämme toimivissa tehtaissa ihmiset joutuvat siirtämään autoja manuaalisesti esimerkiksi testilinjoille sekä parkki- ja korjauspaikoille. Kun auto on lopulta siirtynyt tehtaalta jälleenmyyjälle, ihmiset ovat siirtäneet sitä kymmeniä kertoja paikasta toiseen”, Vesa Kiviranta kuvailee yleistä nykytilannetta.
Fordin Saarlouisin autotehtaalla pilotoitu Unikien Marshalling-ratkaisu mahdollistaa autojen etäohjauksen logistiikkaprosesseissa. Tämän teknologian ansiosta autot voidaan ohjata tehokkaasti ja turvallisesti oikeisiin paikkoihin.
”Järjestelmän takaisinmaksuaika on lyhyt, sillä asiakas säästää välittömästi aikaa ja rahaa”, Kiviranta kertoo.
Fordin loppukokoonpanon johtava insinööri Achim Schmidt-Soltau antaa esimerkin, jossa rekkakuski tulee hakemaan jälleenmyyjille lähteviä autoja. “Aiemmin kuski joutui kiertämään kentällä ja kokoamaan autot kyytiin. Unikien Marshalling-järjestelmällä nämä 6–8 autoa voidaan etäohjata rekan kyytiin.”
“Meidän kehittämässämme järjestelmässä Lidar-lasertutkat ja sensorit ovat kiinteästi infrassa. Niiden avulla paikannetaan sijaintia, ihmisiä, autoja ja muita esteitä, jotta auto voidaan ohjata turvallisesti oikeaan paikkaan”, Kiviranta selventää.
Fordin loppukokoonpanon johtava insinööri Achim Schmidt-Soltau kertoo videolla mitä Unikien kanssa tehdyllä yhteistyöllä on saavutettu.
Unikie on parhaillaan mukana isossa kansainvälisessä organisaatioiden yhteenliittymässä, jossa tätä järjestelmää ollaan standardoimassa.
Unikien kehittämä teknologia povaa kasvua myös muissa suljetuissa ympäristöissä
Unikien Marshalling-ratkaisu ei rajoitu vain autoihin. Sitä voidaan hyödyntää myös muissa suljetuissa ympäristöissä kuten bussivarikoilla, joissa sähköbussien yleistyminen hidastaa logistiikkaketjua latausaikojen vuoksi.
”Samaa osaamista olemme käyttäneet onnistuneesti suomalaisten konevalmistajien kanssa esimerkiksi satamissa, kaivoksissa sekä maa- ja metsätaloudessa. Näissä yhteyksissä saamme tuotua maailmalla hankittuja oppeja suomalaisen klusterin käyttöön”, Kiviranta kuvailee hyötyjä.
Unikie on investoinut Turkuun omaan testikeskukseen, jossa kehitetään Unikien Marshalling -ratkaisua. Testikeskus on osa yrityksen kasvustrategiaa, jossa ensisijaisena tavoitteena on kansainvälistyminen omien innovatiivisten ratkaisujen avulla.
Tekoälyn ja muiden kehittyvien teknologioiden hyödyntäminen on keskeistä Unikien tulevaisuuden menestyksen kannalta. Intensiivinen yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on välttämätöntä, jotta syntyy kilpailuetua. Unikie on aktiivisesti mukana useissa globaaleissa konsortioissa ja projekteissa.
Unikie on myös perustanut Business Finlandin Vamos-ekosysteemin, joka pyrkii edistämään älykkään teknologian yritysten kasvua kansainvälisillä markkinoilla.
”Ekosysteemi edesauttaa näissä yhteyksissä kaikkia sen toimijoita nousemaan uudelle tasolle nopeammin kuin mihin yksikään yksittäinen yritys pystyisi”, Kiviranta kiteyttää.
Videosta näet miten bussit voivat kulkea varikolla autonomisesti latausaseman, huoltopisteen ja pesupaikan välillä.
Kuva: Shoja Lak