Marilyn 2.0, ensimmäinen liikennekelpoinen itseohjautuva auto Suomessa, esiteltiin Tampereella. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämät robottiautot sisältävät ainutlaatuista automatiikkaa, jonka avulla ne kykenevät seuraamaan ohjelmoitua reittiä ja välttämään yllättäviin esteisiin törmäämistä ilman kuljettajan apua. Toistaiseksi autot vaativat, että kaistaviivat tai tien reunat näkyvät.
Marilynin kyytiin uskaltautui myös liikenne ja viestintäministeri Anne Berner. Hänen mukaansa teknologiakehityksessä tavoitteena on oltava se, että liikkumisen tarjoaminen palveluna antaa ihmisille paremman käyttökokemuksen kuin oman auton käyttäminen ja omistaminen. Hän toivoo robotiikan näkyvän ensimmäisenä joukkoliikenteessä.
Unikie LiDAR-ohjelmistolta lupa odottaa paljon
Liikenteen robotisaatio on vielä alkumetreillä ja isompia kehitysaskeleita odotetaan vuonna 2021 ja sen jälkeen.
– Tämä on eräänlainen ‘never ending story’. Varmaa on, että koodirivien määrä autossa kasvaa räjähdysmäisesti tulevina vuosina – nyt puhumme ehkä 3000 rivistä”, projektipäällikkö Matti Kutila arvioi VTT:n tiedotteessa.
Automaattisen ajoon tarvittavia laitteita on Kutilan mukaan autoissamme tarpeeksi ja nyt niistä otetaan ohjelmistoteknisesti kaikki irti askel kerrallaan. Unikie on mukana ratkomassa näitä ohjelmistoteknisiä haasteita omalla pistepilviosaamisellaan ja luomallaan algoritmikirjastolla. Yrityksen oma kehitystyö tähtää siihen, että Unikie AI Vision -ohjelmiston avulla ajoneuvon paikannus ja hahmontunnistus toteutuvat liikenteessä.
– Robottiautojen ympärillä kehitys on huimaa. Omat kehityspanoksemme autoteollisuuden LiDAR-sovelluskehitykseen ovat oikealla alueella ja tekemämme ohjelmistokehitys on edistynyt odotettua paremminkin, joten tulevaisuudelta on lupa odottaa paljon, toteaa Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi.
VTT:n projektipäällikkö Kutila uskoo, että vuosina 2030–2035 liikenne alkaa automatisoitua Suomessa.