Itseohjautuvien laitteiden ohjelmistokehittämiseen panostava Unikie laajentaa toimintaansa Turkuun. Toiminnan laajentaminen on osa yrityksen kasvustrategiaa, jossa päätähtäimenä on kansainvälistyä omien tuotekehitysratkaisujen avulla. Tänä vuonna yritys on jo laajentanut toimintaansa Saksaan ja USA:han. Turun toimisto avataan toukokuussa.
– Turussa on paljon kasvupotentiaalia ja mielenkiintoisia asiakkaita, ja toimintamme laajentamiselle hetki on nyt sopiva, perustelee Unikien perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja, turkulainen Seppo Kolari.
Unikie haluaa luoda vahvan yksikön Turkuun, sillä tarvetta ohjelmistokehityksen huippuosaajille löytyy. Turun seudulla on useita yrityksiä ja toimijoita, jotka ovat kehittämässä älykkäitä, itseohjautuvia laitteita tai hyödyntämässä niihin kehitettyä teknologiaa. Alueen yliopistoissa on myös korkeatasoista opetusta ja tutkimusta aiheeseen liittyen.
Petri Kalske ottaa vetovastuun Turkun yksiköstä
Unikien Turun toimintaa lähtee vetämään turkulainen Petri Kalske. Kalskeella on pitkä kokemus kansainvälisestä ohjelmistoliiketoiminnasta ja hänellä tuleekin olemaan keskeinen rooli paitsi Turun toimintojen vetäjänä, niin myös Unikien tuotekehityksessä ja toimituksissa.
– Unikie on erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa ja sillä on huikeaa osaamista erityisesti älykkäiden, itseohjautuvien laitteiden ajoneuvopuolelle. On tosi hieno olla rakentamassa sekä yhtiön kansainvälistä kasvua että vahvaa yksikköä nimenomaan Turkuun, sanoo Kalske.
Keihäänkärkialueena itseohjautuvat ajoneuvot ja koneet
3-vuotias Unikie on investoinut rajusti omaan tuotekehitykseensä alusta alkaen. Tuotekehityksen keihäänkärkinä ovat Unikie AI Vision LiDAR-sovelluksen ja LiDAR-järjestelmän simulointiympäristön kehittäminen.
Unikie AI Vision on pitkälle kehitetty itseohjautuvien ajoneuvojen ja laitteiden kokonaisvaltainen ratkaisu. AI Vision kykenee ympäristön jatkuvaan senttimetrien tarkkaan 3D-mallinnukseen reaaliajassa hyödyntäen lidarin ohella myös useita muita sensoreita kuten stereokameroita, ultraäänitutkia, GPS:n ja kiihtyvyysantureita. Lisäksi AI Visionin ominaisuutena on hahmontunnistus, jolla pystytään tunnistamaan liikkuvat ihmiset ja muut ympäristön esteet myös ääriolosuhteissa.
Unikie on kehittänyt myös simuloidun testiympäristön, mikä helpottaa LiDAR-pohjaisen järjestelmän ja itseohjautuvan teknologian suunnittelua, kehitystä ja testausta. Laadunvarmistus on ollut tähän mennessä toteutettujen projektien suurin haaste, koska tällaista kaupallista validointityökalua ei ole ollut saatavilla. Unikien luoma simulointi-testiympäristö sopii kaikkien valmistajien LiDAR-ratkaisujen testaamiseen.
Oman tuotekehityksen rinnalla Unikie tarjoaa vaativia ohjelmistokehityspalveluita ja konsultointia teollisuuteen ja palveluihin. Vuonna 2015 perustettu Unikie on kasvanut nopeasti merkittäväksi ohjelmistokehitysyritykseksi Suomessa. Viime vuoden tuloksena Unikie saavutti 8,8 miljoonan konserniliikevaihdon. Yrityksen päätoimipaikka on Tampereella. Viime marraskuussa Unikie loi vahvan integraatiopalveluihin keskittyvän yksikön pääkaupunkiseudulle yhdistyessään Mystes Oy:n kanssa. Lisäksi yrityksellä on toimipaikat Oulussa ja Kuopiossa, Berliinissä sekä San Josessa, USA:ssa. Unikie työllistää 130 henkilöä.